6-7 Mayis tarihlerinde Diyarbakir’in tarihi ve turistik mekânlarini ziyaret etmek amaciyla Ilimize davet edilen tur operatörleri ve Valimiz Sayin Hüseyin Aksoy’un katilimiyla ’Turizm Sektör Bulusmasi’ programi gerçeklestirildi.
Programa Vali Aksoy’un yani sira Diyarbakir Milletvekili Ebubekir Bal, TURSAB Baskani Basaran Ulusoy, Diyarbakir Cumhuriyet Bassavcisi Kamil Erkut Güre, Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryilmaz, Vali Yardimcisi Mehmet Çagri Özpolat, oda ve borsa baskanlari, ülkemizin önde gelen seyahat firmalarinin yetkilileri, STK temsilcileri, ilimiz turizm sektörünün temsilcileri katildi.
Turizm Bulusmasinda ilk olarak Ilimizi tanitan bir film izlendi.
Açis konusmasini yapan Ticaret Borsasi Baskani Engin Yesil sunlari söyledi: “Diyarbakir; dünyanin en eski yerlesim yerlerinden biridir. Bu kentte12 bin yillik yasam serüveninden bahsediyoruz. Burasi insanoglunun ilk yasama basladigi ve bugdayin ilk ekildigi, hayvanin ilk olarak evcillestirildigi bir kenttir.”
Daha sonra konusan Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ahmet Sayar ise söyle konustu: “Tur düzenlemede en çok karsilastiginiz sorun güvenlik sorunuydu. Fakat 2 gündür misafirimizsiniz ve Diyarbakir da ülkemizin diger sehirleri gibi güvenli bir sehirdir. Rahatlikla Diyarbakir’a tur düzenleyebilirsiniz.”
Baskan Sayar’dan sonra konusan TÜRSAB Baskani Ulusoy ise sunlari söyledi: “Biz Diyarbakir’dan ders almaya geldik. Her zaman söylüyorum Anadolu’ya çiktiginiz zaman sakin ders vermeye kalkmayin, ders almaya gidin. Bundan 2 yil önce Sayin Valim degerli esleri ile birlikte sektör temsilcilerini Istanbul’da topladigimizdaki mesaj suydu: Esinizi, çocuklarinizi alin Diyarbakir’a gelin. Bugün burada bizlere çok büyük görevler düsmektedir. Ülkeyi sosyo-ekonomik olarak birbirine baglayan turizm hareketi sizlerle devam ediyor. Buraya güzel tatlilar yemeye, sabah ciger tatmaya gelmedik. Simdi kenetlenme zamanidir. Avrupa’nin bize hasmane tutumu, güçlü bir Türkiye istememesi ve parçala-böl-yönet esasinda hareket etmesi, bizi daha çok birbirimize baglayan sekle sokmustur. Vandalizmin getirmis oldugu yikimlar gelenek, görenek ve adetlerimizi gecikmelere ugratmistir. Burasi moda bir kent degil, marka bir kenttir. Burasi Dubai degil. Buranin 10 bin yillik tarihi var. Bu topraklarda kazandiniz, bu topraklara borcunuzu ödeyin. Türkiye’nin birligi ve beraberligi için borcunuz var. Eger huzur, baris, ekmek varsa orada kavga yoktur. Dagda, bayirda gezenleri geri getirecek olan, is ve as verecek olan bizleriz. Onun için size büyük görev düsüyor.”
TÜRSAB Baskanindan sonra konusan Vali Aksoy ise sunlari söyledi: “Sayin Milletvekilim, Sayin Bassavcim, TÜRSAB’in çok degerli Baskani, çok degerli oda ve borsa baskanlari, sivil toplum kuruluslarimizin çok degerli temsilcileri, degerli katilimcilar; Valiligimizin koordinasyonunda Turizm Platformu ve birçok kurumumuzla is birligi içerisinde gerçeklestirdigimiz Turizm Sektör Bulusmasina hepiniz hos geldiniz, onur verdiniz.
33 medeniyete ev sahipligi yapmis, farkli kültür ve inanca sahip insanlarin bir arada hos görü içerisinde yasadigi bir kent
Benden önceki konusmacilar da ifade etti, tanitim cd’sinde de açikça ifade edildi, Diyarbakir tarihi birikimleri ile dogal zenginlikleri ile Türkiye’nin önemli kentlerinden birisi. 33 medeniyete ev sahipligi yapmis, farkli kültür ve inanca sahip insanlarin bir arada hos görü içerisinde yasadigi bir kent. Böylesine önemli bir kentin, tarihi degerlerini, dogal güzelliklerini ortaya koymak, kamuoyuyla paylasmak, Türkiye’ye ve dünyaya anlatma adina önemli bir firsati, bir toplantiyi bugün gerçeklestirmis oluyoruz.
Özellikle Diyarbakir’in var olan degerlerinin anlatilmasi, paylasilmasi turizmden hak ettigi payi alabilmesi adina bu toplantiyi çok önemsedigimi ifade etmek istiyorum. Daha önce Basaran Ulusoy Bey ile Diyarbakir’da bu toplantiyi yapma adina birçok kez ön görüsmelerimiz oldu. Planlamalarini yaptik ama çesitli nedenlerle bunlari ertelemek zorunda kaldik. Uzun zamandir planlamasini yaptigimiz bu toplantiyi dün ve bugün gerçeklestirmekten dolayi büyük bir memnuniyet duydugumu ifade etmek istiyorum.
Diyarbakir Surlarinin korunmasi ve bizden sonraki kusaklara aktarilmasi da bizim sorumlulugumuz
Biz Istanbul’daki turizm fuarina katildigimizda o zaman sektör ile bir araya gelip Diyarbakir’i anlatmis ve Diyarbakir’a tur düzenlemelerini kendilerinden talep etmistik. Ancak ülkemizin gelisen sartlari içerisinde buna pek firsat bulamamistik. Ama bugün arttik bu firsati yakaladigimizi ve bundan sonraki süreçte Diyarbakir’in da turizmde daha net olarak farkli konumda olmasi gerektigini biliyoruz. Diyarbakir çok önemli bir tarihe sahip. Il merkezinde ve ilçelerimizde 1260 civarinda tescilli tarihi eseri var. Diyarbakir Surlari ve Hevsel Bahçeleri 2015 yilinda UNESCO Dünya Mirasi listesinde yer aldi. Önemli bir eser olarak dünya literatüründe de artik konusulmaya baslandi. Diyarbakir Surlarinin korunmasi ve bizden sonraki kusaklara aktarilmasi da bizim sorumlulugumuz. Özellikle Sur Ilçemizde yasanan son terör olaylarindan sonra tarihi eserlerin korunmasi ve ihyasi konusunda Kültür ve Turizm Bakanligimiz, Vakiflar Genel Müdürlügümüz ile Çevre ve Sehircilik Bakanligimizin koordineli çalismasiyla, önemli faaliyetler ortaya kondu. Tahrip olan eserlerin onarimlari hizli bir sekilde devam ediyor. Bunlari da yeniden turizme kazandirma adina önemli çalismalar gerçeklestiriyoruz.
TOKI 3 ay gibi bir zamanda yaklasik 10 milyon lira bedelle o rekreasyon alanini tamamladi ve bugün vatandaslarimizin yogun ilgi gösterdigi bir yer haline getirdi
Diyarbakir önemli degerlere sahip. Iç Kale’yi dün birçok arkadasimiz görme firsati buldu. 2005 yilindan itibaren devam eden bir restorasyon çalismasi sonrasi bu faaliyetler tamamlandi ve bugün Içkale turizme hizmet eder bir noktaya geldi. Özellikle en eski yerlesim yerlerinden biri olarak bulunan ve kazi çalismalari belirli olarak tamamlanan Körtik Tepe’den çikan malzemeler arkeoloji müzemizde sergilenmeye baslandi. Vakti olan arkadaslarimizin görme firsati oldu ise gerçekten çok önemli, Türkiye’de ve dünyada degerli malzemeler bulundu ve teshir edilebilir noktaya tasindi. Iç Kale’nin restorasyonlari tamamlandi. Hemen ön tarafinda Hz. Süleyman Cami ve sahabelerin bulundugu alanda daha önce baslatilan ve yarim kalmis olan proje TOKI tarafindan kamulastirma yetkisi Valiligimize devredilerek kamulastirma islemleri tamamlandi. TOKI 3 ay gibi bir zamanda yaklasik 10 milyon lira bedelle o rekreasyon alanini tamamladi ve bugün vatandaslarimizin yogun ilgi gösterdigi bir yer haline getirdi.
Gazi Caddesi ve Melik Ahmet Caddesi de sokak sagliklastirmasi ve iyilestirmesi adina çalismalarin baslatilacagi bir konuma gelindi. Özellikle yeniden bu sokaklar yapilacak. Sokak mobilyalari ve aydinlatmalar yenilenecek. Çok daha güzel çok daha farkli bir konuma tasinmis olacak. Ulu Cami civarinda Çevre ve Sehircilik Bakanligimizca sokak sagliklastirmasi basladi, binalarin giydirme islemleri devam ediyor. Bazalt ve ahsap agirlikli bir modelle Diyarbakir önceki dönemden daha iyi bir konuma tasinacak. Özellikle Diyarbakir’in turizm alt yapisina baktigimizda gerçekten Diyarbakir’da daha 1 ay olmadi yeni bir 5 yildizli otel hizmete açildi. Yeni yapilan otellerimiz de var. Toplama baktigimizda 27 adet turizm isletme belgeli otelimiz var. Bunlarin toplam yatak sayisina baktigimizda da 4000’e yaklasan bir yatak kapasitemiz var.
Özellikle Diyarbakir’da ulasimin, seyahat etmenin rahat ve konforlu olmasi önemli. Diyarbakir Havalimani uluslararasi standartlarda bir terminal binasina kavustu. 6 körüklü 5 milyon yolcu kapasiteli bu terminal binamizda turizmin alt yapisinin olusmasinda bize çok güzel yardimi olacak. Geçtigimiz yil yaklasik 2 milyon yolcu bu havalimanini kullandi. Türkiye’de baktigimizda yolcu sayisi itibariyle geçtigimiz yil 11. sirada yer aliyor.
Diyarbakir’da kültürel eserlerin korunmasi ve turizme kazandirilmasi konusunda son 10 yilda 100 milyona yakin bir harcamayla farkli noktalarda çok önemli çalismalar gerçeklestirildi. Kültür Bakanligi, Kalkinma Bakanligi cazibe merkezlerini destekleme programi çerçevesinde Valiligimize aktarilan kaynaklar ve diger kurumlarimizin katkilariyla çok önemli çalismalar gerçeklestirildi.
Kongre turizmi için önemli bir alt yapiya sahip oldugumuzu sizlerle paylasmak istiyorum
Degerli katilimcilar; ben Diyarbakir’in bir farkli boyunu da seyahat acentelerimiz buradayken söylemek istiyorum. Diyarbakir’in tarihi zenginlikleri var, dogal güzellikleri var ama bunlarin disinda önemli bir alt yapiya daha sahip Diyarbakir. Kongre turizmi için önemli bir alt yapiya sahip oldugumuzu sizlerle paylasmak istiyorum. Diyarbakir’in kongre turizmine baktigimizda çok önemli salonlarimiz var. Hiçbir Ilde belki bu boyutta olmayan bir takim imkânlara Diyarbakir sahip. Bunlari sizlerle paylasmak istiyorum. Dicle Üniversitemizin 1323 kisilik büyük bir salonu, 486, 275, 250 ve 225 kisilik ayrica 4 salonu daha ayni alanda ayni kampüs içerisinde var. Toplama baktigimizda 2559 kisilik bir koltuk sayisina sahip. Bu üniversitemizin Diyarbakir’daki önemli imkanlarindan birisi. Yine Büyüksehir Belediyemizin yapimi tamamlanmis olan yeni kongre merkezide 1800 kisilik büyük bir salon ve 250 kisilik baska bir salonu var. Cahit Sitki Taranci Kültür Merkezimizde 500 kisilik ve 250 kisilik bir salon söz konusu. Yakin bir tarihte yapimi tamamlanan GAPUTEM içerisinde yer alan Karacadag Kongre Merkezinin 1000 kisilik büyük bir salonu 100, 50 ve 30 kisilik ayri küçük salonlari var.
Diyarbakir gerek konaklama anlaminda gerekse kongre yapilacak salonlar bakimindan çok önemli bir potansiyele sahip. Önümüzdeki dönemde kongre turizmi ile ilgilenen seyahat acentalarimizdan benim istirhamim sudur; Diyarbakir’i gündeminize alin ve kongreleri bundan sonra Diyarbakir’da yapalim. Rutin yapilan yerlerde artik katilimcilar da ayni yerde olmaktan bikmislardir. Onun için farkli destinasyonlar, farkli bölgeler ve Illeri bu kapsamda önümüzdeki süreçte gündemimize alirsak Diyarbakir’i da bir kongre sehri bir turizm sehri haline getirebiliriz.
Diyarbakir dogal, tarihi özellikleri disinda Çermik Ilçemizde termal kaynaklari da olan bir ilçe. Termal turizmi olarak da burada yapilmakta olan devre mülkler var. Termal turizm boyutuyla da bu alanlara ilgi duyan seyahat acentalarimizin bu konuya da ilgi göstermelerini Diyarbakir olarak kendilerinden talep ediyoruz.
Diyarbakir birçok yönüyle çesitli degerlere, birikimlere sahip. Fakat çesitli nedenlerle bunlari sergileyemeyen bir kent. Bu toplantimiz ve çalismamiz bunun bir dönüm noktasi olsun temennisini burada tekrar ifade etmek istiyorum.
Diyarbakir 6-7 Ekim olaylarinda tahrip edilen yerlerden birisi de Ziya Gökalp Müzesiydi. Bu olay kamuoyuna ve basina yansiyinca Basaran Bey bu müzenin onarimina talibiz dedi. Kültür ve Turizm Bakanligimizla koordinasyon gerçeklestirildi ve buranin onarimini TÜRSAB yaklasik 1,9 milyonluk bir harcamayla gerçeklestirdi. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in 1 Nisan tarihinde Diyarbakir’a geldiginde toplu açilis programina bunu da dahil ettik. Bu çalismanin da tamamlandigini kamuoyuyla paylastik. Ben tekrardan Basaran Ulusoy’a onun sahsinda TÜRSAB’a tesekkür ediyorum. Kültürel eserlerin korunmasi ve topluma yeniden kazandirilmasi konusunda gösterdikleri hassasiyetten dolayi.
Diyarbakir’i konusup Diyarbakir’i biraz daha farkli noktalara nasil tasiyabiliriz, turizmden daha fazla nasil pay alabiliriz noktasinda hep birlikte ortak bir çalismayi gerçeklestirdik
Bugün Diyarbakir’in önemli kurumlari burada Sayin Milletvekilimiz, Bassavcimiz, Büyüksehir Belediyemiz, Vali Yardimcilarimiz, Kaymakam Arkadaslarimiz, odalarimiz, borsalarimiz, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluslarimiz hep Diyarbakir’i konusup Diyarbakir’i biraz daha farkli noktalara nasil tasiyabiliriz, turizmden daha fazla nasil pay alabiliriz noktasinda hep birlikte ortak bir çalismayi gerçeklestirdik. Talepte bulunduk ve bu talebimize de TÜRSAB bütün seyahat acenteleri ile birlikte karsilik verdi ve toplantimizi gerçeklestiriyoruz. Ben özellikle bu davetimize karsilik verip bugün buraya gelen 2 gününü Diyarbakir’a ayiran siz degerli katilimcilarimiza ayri ayri tesekkür ediyorum. Ülkemizin en önemli tur operatörleri burada. Sektörün en önemli temsilcileri burada. Sektörün organizasyonunu gerçeklestiren TÜRSAB basta Basaran Ulusoy Bey olmak üzere bütün arkadaslarimiza tesekkür ediyorum. Bu sektörün Diyarbakir’da yeniden hareketlenmesi ve Diyarbakir’in hak ettigi payi turizm sektöründe alabilmesi adina bu toplantimizin hayirli olmasini diliyorum. Emegi geçen, katki sunan bütün arkadaslarimiza tekrar tesekkür ediyor, sizleri sevgiyle saygiyla selamliyorum.”
Vali Aksoy’un konusmasinin ardindan Valiligimiz tarafindan hazirlanan ‘Suzan Suzi’ klibi misafirlere izletildi.
Program daha sonra Karacadag Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral tarafindan gerçeklestirilen ‘Diyarbakir Turizm Potansiyeli ve Yatirim Firsatlari’ sunumu ile devam etti.
Genel Sekreter Maral’in sunumun ardindan Yardimci Doç. Dr. Aytaç Coskun tarafindan ‘Zerzevan Kalesi’ sunumu gerçeklestirdi.
Sunumlarin ardindan soru-cevap bölümünde davetliler, karsilastiklari sorunlari ve ögrenmek istedikleri konulari dile getirdi.
Program toplu fotograf çekiminin ardindan sona erdi.